Catering dla firm – Magiczna moc posiłków

Trudno jest zorganizować spotkania firmowe i wszelkiego rodzaju eventy bez chociażby kawy i małego ciastka, jednak nawet taka kwestia wymaga bardzo dobrej organizacji. Istnieją dwie opcje, możemy zająć się tym sami, jednak trzeba się liczyć z tym, że zajmie to trochę czasu, począwszy od zrobienia odpowiednich zakupów, kończąc na aranżacji stołu z poczęstunkiem, a także ewentualnym sprzątaniem go. Dlatego bardzo dobra i ciekawa opcja jest catering dla firm. Dobrze dobrana firma potrafi stworzyć całą atmosferę imprezy, bo czy jest coś bardziej przyjemnego niż filiżanka dobrej kawy w dobrym towarzystwie, czy drobny posiłek w przerwie na szkolenie? Obecnie tego typu usługi są bardzo profesjonalnie wykonywane, bez obaw można oddać organizację poczęstunku firmie zewnętrznej i skupić się na tym, co najważniejsze, czyli merytorycznej wartości spotkania.

Stawiając na catering dla firm, trzeba wziąć przede wszystkim pod uwagę charakter organizowanej imprezy. Inny catering zamówimy na całodniowe szkolenie, natomiast całkiem inny na spotkanie pracownicze czy prezentację produktową. Miejsce spotkania także nie pozostaje bez wpływu, trzeba wziąć pod uwagę ilość przestrzeni do zaaranżowania na przerwie koktajlowej, tak, aby wszystko miało ręce i nogi. Ilość zaproszonych osób, także definiuje rodzaj cateringu dla firm oraz wybór odpowiedniej firmy, inna firmę wybierzemy do obsługi 30 osób na sali, a całkiem inna, kiedy trzeba będzie obsłużyć 150 osób. W zależności od potrzeb istnieje kilka opcji cateringu dla firm, o których piszemy poniżej.

Przerwa koktajlowa

Jeśli nie chcemy podawać sytych posiłków w trakcie przerwy, świetnie sprawdzi się opcja przerwy koktajlowej. W jej trakcie uczestnicy mogą swobodnie podchodzić do stołu nakrytego napojami i drobnymi poczęstunkiem w formie kanapeczek, ciast i przekąsek. Uczestnicy posługują się wtedy samodzielnie, spożywają najczęściej posiłek na stojąco. Małe porcje jedzenia ułatwiają to w znacznym stopniu. Taka opcja nie wymaga wcale bardzo wiele miejsca. Wystarczy tylko jeden długi stolik ustawiony na przykład pod ścianą wraz z poczęstunkiem i potrzebnymi talerzami i sztućcami. Taka przerwa to doskonała okazja do zapoznania się z uczestnikami spotkania bliżej. Zachęca ona do rozmów, świetnie łączy grupy ludzi, które wracają po niej na szkolenie odmienione i o’wiele mniej napięte niż wcześniej. Sprawdzi się to jednakowo w trakcie spotkań firmowych, szkoleń czy prezentacji produktowych. Taka opcja jest także bardzo często wykorzystywana przez wszelkiego rodzaju firmy kosmetyczne na swoich antenach.

 

Przerwa bufetowa na posiłek

Ten rodzaj przerwy polega na tym, że uczestnicy spotkania w jej trakcie zasiadają do nakrytych stołów. Catering dla firm przygotowuje posiłek najczęściej składający się z dwóch dań. Dobrze, aby były to dania proste i smaczne, które większość osób lubi. Można postawić na klasykę, która jest gęsty i aromatyczny żur wraz z kotletem panierowanym i warzywami na parze. Nie powinno także zabraknąć na stołach świeżych owoców. Ta opcja wymaga jednak od organizatorów, wygospodarowania dla cateringu dla firm trochę więcej miejsca. Jeśli w miejscu, gdzie odbywa się spotkanie, jest wolna sala lub stołowym, to świetnie się sprawdzi właśnie w czasie przerwy bufetowej. Koszt takiego cateringu dla firm jest wyższy niż przy cateringu koktajlowym. Dlatego jest najczęściej wykorzystywana, kiedy liczba osób nie przekracza 40 osób. Taka opcja jest także bardziej odświętna i elegancka. Może także być zwieńczeniem spotkania, kiedy to po rozmowach i prezentacjach wszyscy wspólnie zasiadają do stołu i omawiają dane kwestie. Pozwala także wznieść toast na przykład za nowe ustalenia lub dotychczasową pracę w zespole.

Pełny posiłek

Jest to najbardziej kosztowna opcja cateringu dla firm i jednocześnie najbardziej formalna. W jej trakcie gości obsługują kelnerzy, którzy podają do stołu kilka dań. Świetnie jest odbierana w trakcie spotkań z ważnymi klientami biznesowymi, którzy czują się traktowani wyjątkowo w trakcie takiego obiadu. Przy tej opcji należy jednak bardziej starannie dobrać menu dla gości, tak aby uwzględniało ono preferencje wszystkich zaproszonych. Dlatego nie wolno zapominać o weganach, którzy stanowią znaczna część społeczeństwa. Dzięki temu osoby bezmięsne nie zostaną głodne i niezadowolone.

Przerwa na kawę

Jest to najmniej angażujący catering dla firm rodzaj bufetu, na takiej przerwie dobrze, aby były ustawione stoliki z ciepłą kawą i herbata dla gości, wraz z drobnym poczęstunkiem w postaci ciast lub ciasteczek. Uczestnicy w jego trakcie obsługują się sami oraz mają czas na rozmowy między sobą. Taka opcja sprawdza się na posiedzeniach i spotkaniach firmowych, które nie trwają zbyt długo.

 

Jedzenie w trakcie spotkań firmowych jest bardzo ważną kwestią, nie bez powodu mawia się, że jak Polak głodny to zły. Najedzeni goście, to szczęśliwi goście, z którymi łatwiej pracować i negocjować. Dlatego warto w trakcie spotkań zadbać o odpowiedni catering dla firm, który dba o zadowolenie osób przebywających na evencie.

 

Dodaj komentarz