Zdrowotne właściwości miodu

Zdrowotne właściwości miodu

Zdrowotne właściwości miodu: miód stosowany jest w medycynie naturalnej od pokoleń – leczyły się nim nasze babcie, a zażywany profilaktycznie wzmacniał odporność. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że miód działa również kojąco na układ pokarmowy, potrafi poradzić sobie z katarem siennym czy odtruwa organizm. Jakie są właściwości prozdrowotne miodu i dlaczego warto go spożywać?

Płynne złoto

Miód, ze względu na swój kolor oraz właściwości, nazywany był w starożytności płynnym złotem. Nasi przodkowie używali go nie tylko do leczenia, lecz również jako kosmetyk. Po dziś dzień miód wykorzystujemy w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym oraz spożywczym. Niemniej jednak większość z nas skupia się nie tyle na jego słodkim smaku, co na właściwościach odżywczych i zdrowotnych. Miód nazywamy popularnie naturalnym antybiotykiem, gdyż zawiera między innymi lizozym i apidycynę, które hamują namnażanie bakterii w organizmie. Ponadto miód dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych, takich jak potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, czy kobalt, witamina A, B1, B2, B6, B12 oraz C, kwas foliowy. Łyżeczka miodu okazuje się więc prawdziwą bombą witaminową, dlatego wiele osób chętnie zastępuje nim mało wartościowe słodycze. 

Miód na przeziębienie

Pierwsze objawy przeziębienia są charakterystyczne – pojawia się katar, kaszel, zmęczenie czy ból mięśni. Zazwyczaj w początkowej fazie sięgamy po leki dostępne bez recepty, jednak okazuje się, że z objawami doskonale poradzi sobie miód. Działa on przede wszystkim antybakteryjnie, a także napotnie, dzięki czemu pomaga pozbyć się z organizmu drobnoustrojów. W leczeniu przeziębienia doskonale sprawdzi się miód lipowy, który możemy również stosować w zapaleniach gardła czy górnych dróg oddechowych. Z przeziębieniem dobrze poradzi sobie również miód gryczany, który wykazuje silne właściwości antybiotyczne. Tymczasem w przeziębieniu, któremu towarzyszy zapalenie pęcherza, warto sięgnąć po miód spadziowy.

Na choroby układu pokarmowego

Zdrowotne właściwości miodu
Zdrowotne właściwości miodu

Zatrucie pokarmowe, zaparcia czy bóle brzucha to jedne z niepożądanych objawów, jakie daje nam przeciążony układ trawienny. Najczęściej w takich sytuacjach sięgamy po różnego rodzaju zioła, jednak dobrym wyborem będzie także miód. Wystarczy łyżeczka, aby poczuć ulgę. Miód gryczany pomoże nam na problemy z wątrobą, gdyż doskonale odtruwa organizm. Tymczasem miód akacjowo-łąkowy wspomaga procesy trawienne, dzięki czemu okazuje się dobrym wyborem w przypadku przejedzenia. Problemem może być jednak spożycie miodu w przypadku, gdy nasz układ trawienny odmawia posłuszeństwa. Najlepiej nieco go rozcieńczyć, na przykład w szklance przestudzonej wody, tak aby słodki smak nie wywołał odruchu wymiotnego. Jak się okazuje, miód to także dobry wybór w przypadku zatrucia alkoholowego. Cząsteczki alkoholu zatruwają nasz organizm, dlatego czujemy się znacznie gorzej po zakrapianym przyjęciu. Miód gryczany przyspiesza oczyszczanie wątroby, a więc i powrót do formy.

Miodem w alergię

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że miód ma silne właściwości uczulające, dlatego nie każdy może go przyjmować. Jeśli mamy uczulenie na miód, to z pewnością nie powinien on znajdować się w naszej diecie. Niemniej jednak okazuje się, że dobrej jakości miód może także poradzić sobie z pierwszymi objawami uczulenia. Mowa tutaj zwłaszcza o katarze siennym czy astmie, a więc o problemach z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. W takim przypadku najlepiej sprawdzi się miód wielokwiatowy. Pamiętajmy jednak, że nie może on zawierać sztucznych dodatków, a więc substancji chemicznych. Miód wielokwiatowy pomoże w alergiach sezonowych, lecz również w tych, które towarzyszą nam przez cały rok.

Miód na odporność

Regularne spożywanie miodu pomaga budować odporność organizmu. Ważne, aby sięgać po niego przez cały rok, a nie tylko w okresie zwiększonej zachorowalności. Jeśli chcemy wzmocnić układ immunologiczny, to zdecydowanie warto wybrać miód z pyłkiem i propolisem. Dostarcza on wiele cennych witamin i minerałów, głównie dzięki zawartości dodatkowych produktów pochodzenia pszczelego. Tego rodzaju miód spożywamy profilaktycznie, dla zwiększenia odporności, lecz okazuje się też pomocny w pierwszych objawach przeziębienia. Podawajmy go regularnie dzieciom, a z pewnością zauważymy spadek częstotliwości zachorowań.

Poznaj koniecznie:

Jak podawać miód, aby zachował on właściwości zdrowotne?

Wiemy już, jak wiele właściwości zdrowotnych ma miód, jednak pozostaje pytanie, jak go podawać, aby wszystkie mógł zachować? Przede wszystkim nie możemy podgrzewać miodu do wysokiej temperatury. Specjaliści radzą, aby nie dodawać go do płynów, których temperatura przekracza 40 stopni. Unikajmy więc słodzenia miodem gorącej herbaty czy dodawania go do świeżo przegotowanej wody. Możemy natomiast spożywać miód na zimno – w takiej formie będzie on najwartościowszy. Możemy użyć go jako dodatek do śniadania, podając z pieczywem czy jogurtem naturalnym. Jeśli chcemy zachować pełnię właściwości miodu, to nie dodawajmy go do potraw pieczonych – w takim przypadku zyskamy jedynie urozmaicenie i lepszy smak.