Jak usunąć konto Apple ID z iPhone

Jak usunąć konto Apple ID z iPhone

Kiedy kupujemy nowy telefon, to często zdarza się tak, że chcemy spieniężyć sprzęt, z którego korzystaliśmy do tej pory. Jak wiadomo sprzedaż telefonu wiąże się z usunięciem wszystkich danych, takich jak: zdjęcia, pliki czy aplikacje. Nie wszyscy jednak pamiętaj o tym, aby ze swojego telefonu usunąć konto, z którego korzystali podczas użytkowania urządzenia. Konto Apple ID pozwala na wejście do wielu aplikacji, a czasem także na dokonywanie zakupów w App Store, dlatego bardzo ważne jest, aby przed sprzedażą lub oddaniem iPhone najpierw upewnić się czy konto zostało usunięte. W jaki sposób możesz usunąć konto Apple ID z iPhone? W celu przeprowadzenia tego procesu przeczytaj poniższe instrukcje.

Czym jest Apple ID?

Apple ID to konto, dzięki któremu możemy uzyskać dostęp do wielu aplikacji Apple, takich jak np. iMessage czy App Store. Ponadto przy pomocy konta Apple ID możemy sprawić, że nasze urządzenia będą ze sobą w pewien sposób połączone – wystarczy, że zalogujesz się przy pomocy tego samego konta do wszystkich swoich urządzeń Apple. Wprowadzenie takiego rozwiązania znacznie ułatwia korzystanie z aplikacji na urządzeniach. Ponadto do konta Apple ID można dodać także kartę płatnią, dzięki której możliwe będzie płacenie np. za zakup aplikacji w sklepie App Store. Kiedy jesteś zalogowany do konta Apple ID posiadasz dostęp do wielu danych, które sam, jako użytkownik, dostarczasz do swojego telefonu lub do pamięci internetowej. Z tego względu tak ważne jest, aby przed pozbyciem się telefonu całkowicie usunąć konto Apple ID.

Przenieś dane na inne urządzenia

Przed przystąpieniem do usuwania konta Apple ID przenieś wszystkie swoje dane na nowe urządzenie. Jeżeli nadal masz zamiar korzystać z telefonu od Apple, to możesz zrobić to za pomocą specjalnej funkcji. Funkcja ta nazywa się „Szybki start” i pomaga w błyskawicznym skonfigurowaniu nowego urządzenia. Jeżeli konfiguracji dokonujesz przy użyciu dotychczasowego urządzenia, które posiada system iOS 12.4 lub nowszy, to funkcja Szybki start oferuje opcję migracji danych z urządzenia na urządzenie. Takie rozwiązanie pozwala na bezprzewodowe przeniesienie wszystkich danych na nowy iPhone. Funkcja „Szybki start” możliwa jest do użycia przy wykorzystaniu obu urządzeń, dlatego zaleca się, aby jej uruchomienie odbywało się w czasie, gdy bieżące urządzenie nie będzie używane przez co najmniej kilka minut. A co w sytuacji, gdy korzystasz z urządzenia o starszym systemie? Wówczas możesz przenieść swoje dane przy użyciu iTunes, iCloud lub Findera. Kiedy wszystkie dane zostaną przeniesione i będziesz mieć pewność, że zostały zapisane możesz przejść do usuwania swojego konta Apple ID z urządzenia iPhone. To w jaki sposób będziesz mógł to zrobić zależy w głównej mierze od tego czy w dalszym ciągu jesteś posiadaczem poprzedniego urządzenia.

Usuwanie konta Apple ID z iPhone

Na samym początku zalecane jest utworzenie backupu urządzenia. Działanie takie spowoduje wykonanie kopii informacji, których będzie można użyć w sytuacjach awaryjnych, np. w przypadku, gdy urządzenie zostanie uszkodzone lub utracone. Kiedy to wykonasz, to postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami:

  1. Wyloguj się z iCloud, iTunes oraz App Store. Ponadto, jeżeli Twój nowy telefon nie pochodzi od Apple, to wyrejestruj się także z usługi iMessage.
  2. Przejdź do ustawień i odszukaj opcję „Ogólne”, a w niej funkcję „Wyzeruj”. Odszukaj przycisk o nazwie „Wymaż zawartość i ustawienia” i kliknij go. W sytuacji, gdy funkcja „Znajdź moje urządzenie” była włączona, to konieczne może być podanie identyfikatora oraz hasła do konta Apple ID – jest to zabezpieczenie przed kradzieżą.
  3. Na Twoim ekranie może pojawić się także monit proszący o podanie kodu urządzenia lub kodu ograniczeń. Podaj go i wybierz opcję o nazwie „Wymaż [nazwa urządzenia]”.
  4. Na koniec pozostaje tylko usunąć urządzenie z listy zaufanych urządzeń.

Jeżeli będziesz potrzebować pomocy w przekazaniu praw do korzystania z usługi nowemu właścicielowi, to musisz skontaktować się z operatorem.

Nieco inaczej wygląda usuwanie konta do Apple ID, kiedy sprzedasz lub oddasz swój telefon z ciągle aktywnym kontem i nie masz już fizycznego dostępu do urządzenia. Nie da się ukryć, że jest to dość niebezpieczna sytuacja, gdyż nowy właściciel może doprowadzić do usunięcia wszystkich danych, które stracisz bezpowrotnie. Istnieją jednak trzy proste rozwiązania, które pomogą uniknąć takiej sytuacji. Jeżeli chcesz usunąć konto bez dostępu do iPhone, to wybierz jedną z poniższych opcji:

  1. Skontaktuj się z nowym właścicielem i poproś o usunięcie konta Apple ID.
  2. Samodzielnie usuń konto, korzystając z witryny iCloud lub aplikacji „Lokalizator”.
  3. Wyzeruj hasło do konta Apple ID.

Ostatnia opcja nie spowoduje wykasowania danych Twojego konta Apple ID z poprzedniego urządzenia, ale po jej zastosowaniu możesz mieć pewność, że nowy właściciel nie będzie miał dostępu do Twojego konta oraz, że nie narazi Cię na utratę danych lub nie będzie używał z Twoich kart płatniczych, które zostały podpięte do konta.